Hemen Bize Ulaşın ! +90216 305 4666
  • Ocak 23, 2021
  • Hasan Şahap
  • Blog
Transpalet Periyodik Kontrolü ve Muayenesi Nasıl Yapılır ?

Kaldırma iletme ekipmanlarından olan Transpalet Periyodik Kontrolü muayenelerinde, 6331 Sayılı İSG kanunu gereği yerine getirilmekte olup muayene metodları 28628 sayılı İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ nce belirlenmiş olan kriterler doğrultusunda yapılır.

Periyodik kontrol Raporu, muayene sonunda sonuca bağlı olarak ilgili ürün tipine göre doldurularak oluşturulan rapordur.

Kontrol Adımları;

Transpalet Periyodik Kontrol Adımları

a)Transpalet Periyodik Kontrol, Muayene Hazırlığı;

Muayene personeli, transpalet muayenesine başlamadan önce İSG tüzüğün gereklerine uygun olarak, İş tulumu, baret, çelik burun muhafazalı ayakkabı, büyüteç, dürbün, kumpas, şerit metre, arazi metresi, lazer metre, marka kalemi, İngiliz anahtarı gibi muayene teçhizatı ve donanımını hazır bulundurur. Ayrıca müşteri işyeri kuralları gereği uyması gereken özel kuralları sorar ve önlemini alır, transpaletin teknik bilgilerini (marka, tip, imal yılı, seri numarası v.b.) ve firma bilgilerini kayıt altına alarak genel kontrollere başlar.

b) Genel Kontroller;

Transpalet Muayenesi öncesinde muayene edilecek makinenin bir önceki raporu (var ise) kontrol edilerek herhangi bir uygunsuzluğun varlığı ve düzeltmesi kontrol edilir.Çatalların aynı seviyede olması, çatallarda çatlak, deformasyon olmaması kontrolleri görsel olarak gerçekleştirilir. Asansör makaralarının aşıntı ve boşluk kontrolü, gall zincirinin sıkılığı, aşıntı, pim ve ayar durumu kontrol edilir. Asansör kep cıvatalarının sıklığı ve çatal kilit piminin ayna yatağındaki yuvaya oturması

İngiliz anahtarı vasıtası ile kontrol edilerek kayıt altına alınır.. Asansör silindiri ve tilt silindiri hidrolik bağlantıları, paralel olma durumları, yağ kaçakları ve kumanda valfleri yön işaretlemeleri görsel olarak kontrol edilip kayıt altına alınır.

Ayna kızağı deformasyonu, ön korkuluk montajı, lastiklerin aşıma durumu görsel olarak kontrol edilip kayıt altına alınır.

Hidrolik üniteler ve bağlantılarında yağ kaçağı kontrolleri yapılır. Korna ve varsa aydınlatma lambalarının çalışması kontrolleri görsel olarak gerçekleştirilir.

Periyodik Kontrol’ de hangi testler yapılıyor?

c) Fonksiyonel Test;

Transpalet yüksüz halde hareket mekanizmasının izin verdiği tüm hareketler yaptırılıp fonksiyonel olarak kontrol edilir. Yüksüz frenleme kontrol edilir.

d) Yük Kaldırma Testi;

Transpalet tam kapasitesi ile yüklenerek kaldırma, indirme ve ilerleme hareketleri yaptırılarak fonksiyonlarını yerine getirdiği görülür. Daha sonra tam kapasite yükü yüklenip yerden 10 cm kaldırılır ve yük yüzde on artırılıp transpaletin tüm hareketleri yaptırılır, daha sonra yük kapasitenin 1,25 katına çıkartılaralar yerden en az 10 cm yükseklikte en az 10 dakika kadar bekletilerek yük testleri tamamlanır. Yük testleri esnasında hidrolik kaçağı, yük kaçırma kontrolleri görsel olarak yapılır.

e)Fonksiyon Testi;

Test sonrasında çatallarda deformasyon olup olmadığının kontrolü yapılır. Hidrolik devre, asansör ve tilt silindirleri, silindir makaraları, gall zinciri üzerinde deformasyon kontrolü yapılır. Herhangi bir deformasyon saptanmaması halinde transpalet yüksüz olarak, mekanizmasının hareket sınırlarının izin verdiği bütün hareketler yaptırılıp fonksiyonel kontrolleri tamamlanarak çalışır hale getirilir.

Test süreçleri bittikten sonra elde edilen bulgular Transpalet Periyodik Kontrol Raporu haline getirilerek müşteri kuruluşa sunulur.

f) Periyodik Kontrol/Muayene Raporu;

ISQ Transpalet Muayene Uzmanı, Periyodik kontrol aşamalarını tamamladıktan sonra check-list’ inde yer alan ve bulguları içeren verileri rapor haline getirir.

Periyodik Kontrol ve Muayene Uzmanı ISQ

Transpalet Periyodik Kontrol/Muayene Raporlarını Türkak Akreditasyonlu olarak ISQ Teknik Muayeneden temin edebilir, mevzuatlara uygunluk sağlayabilirsiniz.

Periyodik kontrol ve Periyodik muayene hakkındaki farklı konular için daha fazla içerik ve makale bulabileceğiniz blogumuza bakmayı unutmayın !