ISO 45001, ISO tarafından hazırlanarak yayınlanan, çalışanların güvenliğini artıracak, işyeri risklerini azaltacak ve güvenli çalışma koşullarını daha iyi seviyelere yükselten bir çerçeve sağlayarak organizasyonların iş sağlığı ve güvenliği külfetini azaltmasına yardımcı olacak İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri standardıdır.
ISO 45001, iş sağlığı ve güvenliği (isg belgesi) yönetim sistemi için gereklilikleri belirler ve kuruluşun iş ile ölümleri, yaralanmaları ve meslek hastalıklarını önleyerek proaktif olarak iyileştirmeler kazandırarak kuruluşların güvenli ve sağlıklı iş ve işyerleri ortaya çıkarmasına kılavuzluk eder.
ISO 45001, İş sağlığı ve güvenliği (isg belgesi) performansı için kriterleri belirgin olarak belirtmez, ayrıca bir İSG yönetim sisteminin tasarımı konusunda da kural koymaz.
ISO 45001, yönetim sistemi aracılığıyla, işçi sağlığı, mutluluğu, huzuru ve refahı gibi sağlık ve güvenliğin diğer unsurlarını kuruluşların uygulama sistemlerine entegre etmeyi amaçlamaktadır.
ISO 45001, ürün güvenliği, mal kayıpları veya çevresel etkiler gibi işçilerin ve ilgili diğer tarafların risklerinin ötesinde sorunları içermez ve değerlendirmeye almaz.
ISO 45001 (isg belgesi), iş sağlığı ve güvenliği yönetimini sistematik olarak geliştirmek için kısmen veya tamamen kullanılabilir. Ancak, tüm gereklilikler bir kuruluşun İSG yönetim sistemine dahil edilmedikçe ve dışlama olmaksızın yerine getirilmedikçe, bu standarda uygunluk iddiaları kabul edilemez.
İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda global ihtiyaçların artması kuruluşları arayış içerisine itmiştir. Kuruluşlar farklı ülkelerin İSG konuları için uygulamalarını ve standartlarını tespit etmiş ve onları uygulamaya gayret göstermişlerdir. Ancak bu standartlar farklı ülke alt yapılarına hitap ettiği için uygulamalar yetersiz kalmıştır. 1999 yılında İngiliz BSI kurumu tarafından 13 kuruluşla oluşturulan OHSAS 18001 standardı bunun en büyük örneğidir.
İş güvenliği noktasında OHSAS 18001 in yaygınlaşması ve iş güvenliği sistemindeki yönetim sistemi yapısı ihtiyacına ISO duyarsız kalmamış ve 2018 yılı Mart ayında Global İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi ISO 45001:2018 standardını yayınlamıştır. ISO 45001, OHSAS 18001, İş sağlığı ve güvenliği yönetimi, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün ILO-OSH 2001 kılavuzları ve çeşitli ulusal standartlar gibi diğer ilgili standartlar dikkate alınarak geliştirilmiştir.
ISO 45001:2018 (isg belgesi), iş sağlığı ve güvenliğini geliştirmek, belirlenen tehlikeleri ortadan kaldırmak, kuruluşların faaliyetleri ile ilgili sistem eksiklikleri ile beraber tüm risklerini en aza indirmek, iş sağlığı ve güvenliği fırsatlarından yararlanmak, İSG yönetimini ele almak için bir yönetim sistemi kurmak, uygulamak ve sürdürmek isteyen kuruluşlar alabilir. ISO 45001:2018, büyüklüğü, türü ve faaliyetlerinden bağımsız olarak herhangi bir kuruluşa uygulanabilir. Kuruluşun faaliyet gösterdiği bağlamının, çalışanlarının, diğer ilgili tarafların ihtiyaçları ve beklentileri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, kuruluşun denetimi altındaki İSG risklerine uygulanabilir.
İyi bir OHSAS 18001 sistemi sahipleri bu standardı ve sertifikayı kolay alabileceklerdir.
ISO 45001:2018, ISO 9001 ve ISO 14001 gibi standartlarla aynı terimleri ve alt yapıyı paylaşan üst düzey bir standart olarak hazırlanmıştır. Bundan dolayıdır ki ISO 45001 entegrasyona uyumlu ve entegrasyonu kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Çevre ve iş güvenliği birbirini ilgilendiren ve birbirini yakından takip eden standartlardır. Çünkü birçok kuruluşun kendi İSG ve çevresel yönetim işlevlerini içsel olarak birleştirdiği bilinmektedir. Bu, özellikle ISO 14001'e aşina olanlar için ISO 45001:2018'in entegrasyonunu kolaylaştıracaktır.
ISO 45001:2018, kalite ve çevre yönetim sistemleri ile rahatlıkla entegre edilebilir.