Avrupa Birliği Komisyonunca 2014/35/EU Sayılı Alçak Gerilim Kararnamesi ile canlılar ve çevre güvenliğinin sağlandığı, alternatif akım için 50-1000 Volt, doğru akım için 75-1500 Volt gerilimlerinde kullanılmak için üretilen ürünlerin tabi olduğu şartları tanımlayan direktife “LVD (Low Voltage Directive)” denir.
Avrupa Birliği 2014/35/EU Sayılı, Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2014/35/AB Sayılı Alçak Gerilim Direktif ve Yönetmeliğince alternatif akım için 50-1000 Volt, doğru akım için 75-1500 Volt gerilimlerinde üretilen ürünlerin kaçak akım, izolasyon direnci, toprak sürekliliği, yüksek gerilim vb. 1 ve ya daha fazla elektriksel güvenlik uygunluklarının sabit ya da mobil LVD Test cihazları ile ölçülmesine “LVD Testi” denir.
Tek fazda 250V ’u, üç fazda 480V ’u aşmayan beyan geriliminde çalışan, ev ve benzeri yerlerde ve ticari amaçlar için kullanılan elektrikli cihazların güvenlik uygunluğunu kontrol etmek amacıyla yapılan elektriksel güvenlik kontrol testleridir. Batarya ile çalışan cihazlar ve diğer doğru akım ile beslenen cihazlar bu standardın kapsamı içinde test edilmelidir.
TS EN 60335-1 LVD Testi, TS EN 61010-1 standardını karşılayan test cihazları ile ölçümü gerçekleştirilecek makinenin elektriksel donanımının minimum güvenlik gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığı ilgili testlerin gerçekleştirilmesi suretiyle yapılır.
Bu testlerin bazıları;
TS EN 60335-1 genel standardında ilgili tüm testler tarif edilmesine rağmen standard bağlamındaki her ürün için alt standartlar bulunabilir ve yalnızca ürünle ilgili gerçekleştirilmesi gerekli testlerin hangileri olduğu bu alt standartlarda belirlenmiştir.
Genel olarak TS EN 60335-1 LVD TESTİ KAPSAMINDAKİ STANDARD VE ÜRÜN GRUPLARI LVD TESTLERİ aşağıda belirtilmektedir;
Bu standart, çalışır durumdayken elle taşınamayan makinalara ait elektrik, elektronik ve programlanabilir elektronik donamlarının ve sistemlerinin uygunluğunu kontrol etmek amacıyla yapılan elektriksel güvenlik kontrol testleridir. Bu standart, alternatif akım (AC) 1000V, doğru akım (DC) 1500V ve anma besleme frekansı 200Hz’i aşmayan makinalar için geçerlidir.
TS EN 61557-1 standartlarını karşılayan test cihazları ile ölçümü gerçekleştirilecek makinenin elektriksel donanımının minimum güvenlik gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığı ilgili testlerin gerçekleştirilmesi suretiyle kontrol edilir.
Bu testlerin bazıları;
En geniş çerçevede inceleyecek olursak TS EN 60204-1 LVD Testi standardının kapsamındaki makineler endüstriyel tipteki makinelerdir. Bu makinelerin kullanıcıları ilgili makinelerin kullanımı için özel yetkilendirilirler. Gerekli durumlarda makine kullanımı eğitimleri alır ve ilgili makineden sorumlu olurlar. Ancak TS EN 60335-1 LVD Testi standardı kapsamındaki makineler daha çok ufak yapıda ev, ofis gibi kullanım alanları için tasarlanmış ya da bir defa kurulup aylarca müdahale edilmesine gerek duyulmayacak tipteki makineler için geçerlidir.
TS EN 60204-1 LVD Testi ile TS EN 60335-1 LVD Testi Arasındaki Farklara Örnek Verebilir misiniz?
Cevap olarak; Örnekler ile tarif etmek gerekir ise;
TS EN 60204-1 LVD Testi standardı endüstriyel tipte bir Pres Makinesinin elektriksel gerekliliklerini tarif ederken, TS EN 60335-1 ofis kullanımı için tasarlanmış bir Kahve Makinesinin elektriksel gerekliliklerini tarif etmektedir. Üretimini gerçekleştirdiğiniz bir ürünün hangi standart kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini çekinmeden bize sorabilirsiniz.
2014/35/AB Sayılı Alçak Gerilim Direktif ve Yönetmeliğince alternatif akım için 50-1000 Volt, doğru akım için 75-1500 Volt gerilimlerinde üretilen ürünlerin kaçak akım, izolasyon direnci, toprak sürekliliği, yüksek gerilim vb. 1 ve ya daha fazla elektriksel güvenlik uygunluklarının sabit ya da mobil LVD Test cihazları ile ölçülmesinden elde edilen sonuçların belirli bir formatta, kağıt ya da dijital ortam verilen yapısına “LVD Test Raporu” denir.
LVD Testleri Avrupa Birliği ürün güvenliği CE Belgesi/İşareti gereksinimi olarak tüketici ve temas edebilecek tüm canlıların korunması amacı ile aşağıdaki tehlikelerin ortadan kaldırılarak güvenli ürünün ortaya çıkarılması ve güvenli ve sağlıklı ürün kullanımı için yapılır;
LVD Testi ölçümü ya da kontrolü yapılacak ürün için talep edilen kriter standartları ve test metotlarına uygun olarak LVD Test Cihazlarımız ile optimum zaman da yapılır.
Test cihazı pazarında LVD Testini gerçekleştiren sabit veya mobil cihazlar mevcuttur. Test ve ürünün yapısına uygun cihazlara sahip test ortamları laboratuvar olarak değerlendirilebilir. LVD testleri için genellikle laboratuvar ortamına gereksinim duyulmaz.
LVD Testi Laboratuvarı, Alçak gerilim Testlerini LVD Test standart ve metotlarınca gerçekleştiren sabit ya da mobil cihaz ve test personeli kriterlerinin sağlandığı ortamlardır.
LVD Testi için test standart ve metotları, testleri gerçekleştiren sabit ya da mobil cihaz ve test personeli kriterleri sağlanmış olmalıdır.
LVD Testlerinde ücreti belirleyen unsur, ürün tasarımı, yapısı, işlevi, büyüklüğü, kompleksliği vb. parametreler ile test standart ücreti, test personeli maliyeti, yol, konaklama ve iaşe gibi parametrelerdir ve fiyatı takribi 500,00 TL – 60.000,00 TL arası bir paradır.
Yurt dışı LVD Testi için özel olarak fiyatlandırma yapılmaktadır.
Üreticilerin, Alçak Gerilim direktifi kapsamına giren ürünlerinin Avrupa Birliği Ürün Güvenliği CE Belgesi almaları için gerekli olan şartlardan birisi LVD Testi olup, belge ile alakası/ilişkisi bundan kaynaklanır.
Uygulanan standart serilerinden aşağıda belirtilen standart metotların testleri en yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ürünlerin LVD testine tabi olması için bir takım şartların oluşması gerekmektedir.
Bu şartlar;
Verilen şartların 1 veya daha fazla şartlarını karşılamayan ürünler LVD Testi’ ne tabi değildir.
Ürün Belgelendirme Test, Kontrol ve Gözetim firması olan ISQ LVD Testi yapan Akredite bir belgelendirme kuruluşudur. LVD Testleri konusunda üreticilere hizmet kapsamı için test ve belgelendirme hizmeti vermektedir. Benzeri kuruluşlar da bulmak mümkün olabilmektedir.
Avrupa Birliği Uygunluk Direktif ve yönergeleri gereğince ürün üreten yada üretecek olan firmaların, ürünlerine CE belgesi işaretini/etiketini/pasaportunu iliştirebilmeleri ve Avrupa pazarına rahat girme ve dolaşım sağlatmaları için yaptırması gereken testlere “LVD Testi” denir. Üreticilerin bu testleri yaptırmaları ce işareti için bir zorunluluktur.
TS EN 50561 Serisi Alçak Gerilim Tesislerinde Kullanılan Güç Hattı İletişim Cihazları, TS EN 60204 Serisi Makineler, TS EN 60950 Serisi Bilgi Teknolojisi Cihazları, TS EN 60601 Serisi Elektrikli Tıbbi Cihazlar, TS EN 55011 Serisi Sanayi, Bilimsel ve Tıbbi Cihaz kapsamlarında üretim yapan ve güvenlik gerekliliklerine tabi kuruluşların LVD Testi yaptırması gereklidir.
Verilen standart metotlarında genel olarak Kaçak Akım Testi, İzolasyon Testi, Yüksek Gerilim Testi, Toprak Hattı Süreklilik Testi gibi testler yapılmaktadır.
Bu direktiflerin gereksinimlerinden bazılarını karşılamak için LVD Testi yaptırılır.
2014/35/EU Alçak Gerilim Direktifi gereği ürünlerin elektriksel güvenlik testlerinin yaptırılması zorunludur. Bu zorunluluk kapsamına giren elektrikli ürün kapsamı, 50 -1000 volt(V) arasında çalışması için alternatif akım gerektiren veya 75 - 1500 volt(V) arasında doğru akım gerektiren elektrikli ürünleri ifade ederek kapsar.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2016 yılında çıkardığı 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmeliği kapsamına giren ürünler için CE Belgelendirmesi ve bunun için gerekli olan LVD Testini zorunlu hale getirmiştir.
ISQ Belgelendirme, aydınlatma cihazları ve ekipmanları, alçak gerilimde çalışmak üzere tasarımı yapılan ve üretilen aydınlatma cihazları ve ilişkili aydınlatma ekipmanlarının LVD testleri LVD Yönetmeliğine uygun olarak gerçekleştirmektedir.
Genel olarak kullanılan ürün ve ekipmanlar da aşağıdaki standartlara uygunluk test ve kontrolleri yapmaktayız;
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikte İşyerleri ve evlerde kullanılan avizeler ve lambalar da yönetmelik kapsamında değerlendirilerek test ve sertifikasyona tabi tutulmuştur.
Avizeler ve lambaların kullanımı, uygunluğu ve güvenliği konusunda elektrik kaynaklı riskleri ortadan kaldırmak için avize ve ışık ile ilgili ürün üreten kuruluşlar LVD alçak gerilim testlerini yaptırmalıdırlar.
Avize ve ışık ürünlerinde aşağıdaki standartlara uygunluk test ve kontrolleri yapılmaktadır;
Elektrikli ekipmanlar sektörel olarak farklılıklar gösterseler de ortak noktaları elektrik olmaktadır. Sivil kullanımda olduğu gibi bu ekipman ve cihazlar askeri alanlarda da çokça yaygınlaşmış ve çeşitlenmiş ekipmanlar olarak kullanılmaktadır. Sivilde olsa askeri de olsa kullanım durumlarında güvenlik her zaman ön planda olmalıdır.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmeliğinde sivil ve ya askeri ayrımı yapmadan askeri alanda kullanılan tüm elektrikli ekipman ve cihazlar içinde zorunluluk getirmiştir.
Cihazların askeri özellikte olmaları, çalışma sistemleri ve enerji kaynağının elektrik olması sivil ürün ayrımı yapılmasının önüne geçmektedir.
Kullanım alanı ve amacı farklı olsa da askeri ürünlerde bu testlere tabi tutulmuştur.
Askeri cihazları üreten kuruluşların ürünlerine muhakkak LVD Elektriksel testlerini yaptırmaları gerekmektedir.
Askeri ekipman ve cihazla yapmış olduğumuz LVD Testlerinden bazılarının standartları aşağıda belirtilmektedir;
Alarm sistemleri, hırsız, yangın ve benzeri güvenlik tedbirleri için kullanılan elektrikli ürünlerdir. Bu ürünler konutlar, bankalar, hastaneler, oteller, okullar, fabrikalar, ofisler, kamu acil uyarı ikaz yerleri gibi çoğaltılabilecek birçok alanda hayatımızda yer almaktadır. Yangın konusunda bu gereksinim biraz daha zorunlu bir haldedir. Yangının başlaması ile büyümesinin kontrol altına alınması, algılama ve yangın alarm sistemlerinin kurulması ile gerçekleşmektedir. Bu durum yangın için özellikle yasal mevzuat gereksinimi olmaktadır.
Algılama ve alarm sistemleri elektriğe bağlı olduğu için elektrik kaynaklı uygunsuz durumların yaşanmaması için 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmeliğin kapsamına alarak zorunlu tuttuğu LVD alçak gerilim testlerinin yaptırılması gerekmektedir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikte, İşyerleri, kamusal alanlar ve konutlarda kullanılan yürüyen merdiven, bant ve asansörler de test ve sertifikasyona tabidir.
Asansörlerin, yürüyen merdivenlerin ve bantların elektriksel güvenlik testleri kapsamında yapılan testlerden birisi de LVD alçak gerilim testidir.
Yürüyen merdiven, bant ve asansörler üreticileri LVD testini yaptırmak zorundadır.
ISQ Belgelendirme Yürüyen merdiven, bant ve asansörler için aşağıdaki standartlara uygun olarak LVD testi gerçekleştirmektedir;
Konutlarda ve işyerlerinde kullanılan ve kullanım çeşidine göre değişen elektrik sayaçları üretilmektedir. Bu sayaç ve kartlar, konut ya da işyeri tarifeleri ile çalışan giren ve harcanan elektriği ölçen cihazların adıdır.
Bu cihazlarla enerji verimliliği faaliyetleri ile elektrik kullanımının kontrol altına alınması sağlanmaktadır.
Elektrik Sayaç Ve Kontrol Kartı üreticileri yönetmelik gereği LVD testini yaptırmak zorundadır.
ISQ Belgelendirme LVD Elektrik Testlerini yönetmeliği karşılayacak şekilde uygun olarak yapmaktadır.
İnsan hayatını kolaylaştıran en önemli kaynaklardan birisi olan elektrik, hayatımızı kolaylaştıran alet ve ekipmanların enerji kaynağı olarak yer almaktadır. Makine, el aletleri, beyaz eşya, ev aletleri, iş aletleri ve yaşantımızda kullandığımız cihaz ve ekipmanlar çalışırken elektrik enerjisi kullanmaktadır. Bu enerjinin zararlı yönleri de vardır muhakkak. Elektrik çarpılmaları, yangın vb. riskler de taşımaktadır. Avrupa Birliği Direktifi olan 2014/35/EU Alçak Gerilim Direktifi (LVD-Low Voltage Directive) tüm elektrikli cihaz ve ekipmanların güvenliğini içerecek şekilde düzenlenmiştir.
Direktif kapsamına girmeyen, tıbbi cihazlar vb. ürünler de, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmelik ve ilgili standartlarda verilen gereklilikler doğrultusunda testlere tabi olmaktadır.
ISQ Belgelendirme, Elektrikli Cihaz Ve Ekipmanların LVD Testi için aşağıdaki standartlara uygun olarak test hizmeti vermektedir;
Bir veya birden çok elektronik devre bulunduran cihazlara elektronik cihazlar denir. Bu cihazlarda devreler, direnç, diyot, transistör vb. elemanlardan oluşmaktadır.
Elektronik cihazlar da elektrik enerjisini kullanmaktadır. Elektronik cihazlarında elektrikli ekipman ve cihazlar gibi aynı yönetmelik ve mevzuatlara tabi olarak alçak gerilim testleri (LVD testleri) yaptırmaları zorunludur.
ISQ Belgelendirme, Elektronik cihazlar için LVD Testini yönetmelik ve standartlara uygun olarak gerçekleştirmektedir.
Üretim sektörünün kullandığı endüstriyel cihaz ve ekipmanlar yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Endüstriyel Cihaz üreticileri ürünlere tam garanti ve güvence verememekte ve yeteri kadar güvenlik önlemi alamamaktadır. Endüstriyel cihazlarda teknolojinin gelişiminden etkilenmekte ve sürekli bir değişim, dönüşüm geçirmektedir. Üreticilerin bu değişime aya uydurmaları zaman almakta ve maliyetli olmaktadır. Her geçen gün endüstriyel cihazların yeni modelleri üretilmektedir. Bu sektör sanayisinin yan dallarını da ortaya çıkararak gelişimine neden olmaktadır. Yan sanayi endüstriyel cihazların parçalarını da üretmektedir. Kontrol ve gözetimin tam olarak sağlanamaması güvenlik problemlerini doğurmaktadır.
Avrupa Birliği Direktifi olan 2014/35/EU Alçak Gerilim Direktifi (LVD-Low Voltage Directive) endüstriyel cihazların da güvenliğini içerecek şekilde düzenlenmiştir. Endüstriyel cihazlar üreticileri ürünlerinin yönetmelik ve mevzuatlara uygun olarak alçak gerilim testleri (LVD testleri) yaptırmaları zorunludur.
ISQ Belgelendirme, Endüstriyel cihazlar için LVD Testini yönetmelik ve standartlara uygun olarak gerçekleştirmektedir.
Ülkemizin Gemi Teçhizatı Yönetmeliği yerli ya da yabancı olarak üretilmiş gemi veya teknelere ve gemi sicillerine kayıtlı olan gemilere ve uluslararası sözleşmelerde ayrıca düzenlenmediği takdirde, teçhizatın gemide veya teknede daha önce kullanılıp kullanılmadığına bakılmadan kullanılan teçhizatın LVD Elektrik Testi yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.
Bahsedilen yönetmelik eklerinde gemi ve teknelerde bulunması gerekli cihazlar, Ek A1 Uluslararası düzenlemelerde ayrıntılı test standartları mevcut olan can kurtarma teçhizatı, deniz kirliliğini önleme teçhizatı, yangından korunma teçhizatı, seyir teçhizatı ve telsiz iletişim teçhizatı gibi, Ek A2 Uluslararası kurallarda, ayrıntılı test standartları mevcut olmayan can kurtarma teçhizatı, deniz kirliliğini önleme teçhizatı, yangından korunma teçhizatı, seyir teçhizatı ve telsiz iletişim teçhizatı gibi bahsedilen cihaz ve ekipmanlardır. Bu ekipmanlar genellikle elektrikli cihazlardır.
Cihazların kullanıma uygun, güvenli, doğru ve hatasız çalışmaları, canlıların korunması için gereklidir. Bu koruma hususunda bu cihazlara LVD alçak gerilim testi yapılmalıdır.
ISQ Belgelendirme, Gemi Ve Tekne Cihazları için LVD Testini yönetmelik ve standartlara uygun olarak gerçekleştirmektedir.
Uluslararası ticarette yani ithalat veya ihracat noktasında ürünlerin gümrük işlemleri aşamalarında gerekli sertifika, ve test raporlarına ihtiyaç vardır. Elektrikli ve elektronik cihazların ve ilişkili ekipmanın gümrük işlemlerinde sorun yaşamaması için ISQ tarafında verilen LVD Test raporu ve yapılan testin gümrükte ifa edilerek sunulması gerekmektedir. Sunulan evrak ve LVD Test raporu uygunluğunda ürünler gümrük işlemlerinden sorunsuz geçerek ihracata ya da ithalata dönüşmektedir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenip yürürlüğe koyulan 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmelik esasları gereği Avrupa ülkelerine gönderilecek elektrikli ve elektronik cihazların LVD testi - alçak/düşük gerilim testlerinin yaptırılması ve raporlanması gerekmektedir.
Bu raporların olumsuz olmamasına dikkat edilmelidir.
İnşaat sektöründeki riskler dikkate alındığında İnşaat makinaları iş güvenliği açısından en çok değerlendirilmesi gereken konuların başında gelir. Bu güvenlik tedbirlerinden birisi de elektrik enerjisi kullanan inşaat makineleridir. İnşaat makinelerinde elektrik güvenliği için LVD testlerini yaptırmak iş kazalarını önlemek ve insan sağlığının korumakla birlikte çevrenin korunması bakımından da önemlidir. Bu zararların önlenmesinde LVD Testleri de fayda sağlamaktadır.
İnşaat makinalarına yaptırılacak LVD düşük/alçak gerilim testleri çoğunlukla izolasyon testleri şeklindedir. Ayrıca bu testlere ilaveten fiziksel dayanım, yüksek gerilim, toprak hattı sürekliliği, kaçak akım ve yanma özelliklerini tespit testleri de yapılmaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yönetmeliği elektrikle çalışan inşaat makineleri içinde bu testleri talep etmiştir.
Sonuç olarak inşaat sektörü makineleri için LVD testleri, yasal mevzuata uyum, kullanıcıların ve çevrenin zarar görmemesi ya da en az zararla kurtulmanın parametrelerindendir.
İş makineleri için LVD testleri, kullanıcıların ve çevrenin zarar görmemesi ya da en az zararla kurtulmanın önemli yoludur.
İnşaat makinelerinde olduğu gibi iş makinelerinde de LVD Testi önemli konumdadır. Uygulama genel itibarı ile ilave 3 ayrı standarda uygunluğun aranması ile yapılmaktadır.
Bu ilave standartlar;
Tarım ve Ormancılık Ürünleri üretim sektöründe de makineler ile yapılmaktadır. Bu makineler tarımsal üretimde maliyetleri düşürmekte, modern teknolojilerin kullanılmasını sağlamakta, iş gücü verimliliğini arttırmakta süreçlerin zamanında tamamlanmasını sağlamaktadır.
Günümüzde gelişen teknolojiler ile Tarım ve Ormancılık makinelerinin bir kısmı elektrik enerjisi ile çalışmaktadır. Elektrikli Tarım traktörleri, motorlu çapalar, motorlu biçme makineleri, toprak işleme ve tohum yatağı hazırlama makineleri, ekimde ve dikimde kullanılan makineleri, gübreleme makineleri, sulama sistemleri, biçme ve hasat makineleri gibi elektrikli bu makinelerde çalışanların, işverenin ve çevrenin güvenliği için risk ve tehlikeler oluşturmaktadır.
Tarım ve Ormancılıkta kullanılan elektrikli makinelerde LVD Testi önemlidir. Hem CE Belgesi hem de güvenlik kriterleri ile yasal mevzuata uyumu sağlamak üreticiler için zorunluluktur.
ISQ Belgelendirme, Tarım ve Ormancılık Sektöründe kullanılan tüm elektrikli makineler için LVD Testini yönetmelik ve standartlara uygun olarak gerçekleştirmektedir.
Elektrikli ve elektronik cihazların ve bunların ekipmanların Avrupa ülkeleri başta olmak üzere diğer bir çok ülkeye ihracatı, ticareti ve serbest dolaşımının sağlanması için CE Belgesi ve yanından LVD test raporları gerekmektedir. Direktif ve standartlara uygun üretilmemiş, sertifikasız ve LVD Test raporsuz ya da uygunsuz LVD test raporlu elektrikli ve/veya elektronik cihazların, ekipmanların ihracat işlemleri gümrüklerde takılmakta ve ihracat gerçekleştirilememektedir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenip yürürlüğe koyulan 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmelik ile düzenlenen ve ihracatta da gerekli olan elektrikli ve ya elektronik ürün LVD Testi kuruluşumuz tarafından ihracata ve mevzuata uygun şekilde yapılarak ihracatın önünün açmaktadır.
İthal edilecek elektrikli ve elektronik cihazların ve bunların ekipmanların ülkemize ithalatında CE Belgesi ve yanından LVD test raporları gerekmektedir. Direktif ve standartlara uygun üretilmemiş, sertifikasız ve LVD Test raporsuz ya da uygunsuz LVD test raporlu elektrikli ve/veya elektronik cihazların, ekipmanların ithalat işlemleri ülkemiz gümrüklerinde takılmakta ve ithalat gerçekleştirilememektedir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenip yürürlüğe koyulan 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmelik ile düzenlenen ve ithalatta da gerekli olan elektrikli ve ya elektronik ürün LVD Testi kuruluşumuz tarafından ithalata ve mevzuata uygun şekilde yapılarak ithalatın da önünü açmaktadır.
Test, Ölçüm ve Laboratuvarlarda kullanılan elektrikli ve/veya elektronik cihazlar da elektrik enerjisi ile çalışmaktadır. Test, Ölçüm ve Laboratuvarlarda kullanılan elektrikli cihazların 2014/35/AB yönetmelik ve mevzuatlara tabi olarak alçak/düşük gerilim testleri (LVD testleri) yaptırmaları zorunludur.
ISQ Belgelendirme, Test, Ölçüm ve Laboratuvarlarda kullanılan tüm elektrikli ve elektronik cihazlar için LVD Testini yönetmelik ve standartlara uygun olarak gerçekleştirmektedir.
Ölçme, Kontrol ve Laboratuvarda Kullanılan Elektrikli Cihazlarına, IEC/EN 61010, IEC/EN 61010-1 ve diğer seri standartları uygulanmaktadır.
Günümüzde Enerjinin öneminin artması, doğal kaynak kullanımı tasarruf gereklerinden ötürü enerjinin verimli kullanılması çalışmaları, bu çalışmaları destekleyen yasal mevzuat düzenlemeleri, bu düzenlemelerin kriter disiplinleri standartları yanı sıra LED aydınlatma ve ekipman teknolojisinin de gelişmesi sektörü ve sektörün geleceğini şekillendirmiştir. LED teknolojisi aydınlatma cihazları, armatür ve lamba üretimi ile üreticileri de artmıştır.
Bu üretilen ürünlerin yasal mevzuat ve standartlara uygun üretilmesi global ticarette zorunlu bir hal almıştır. Bu zorunluluk içerisinde yer alan elektrik güvenlik testi Lvd Testi kuruluşların ürün sertifikasyonu, ürün güvenliği ve ticaret kapısını açan zorunlu unsurlardandır.
ISQ Belgelendirme, 50-1000 Volt arası alternatif akım ve 75-1500 Volt arası doğru akım Led, Armatür ve lamba ürünlerinin yasal mevzuat ve ticaret kriterlerini karşılayacak şekilde aşağıda bir kısmı verilen standartlar ve gerekli ilave tüm standartları içerecek şekilde LVD Test hizmeti vermektedir.
Led, Armatür Ve Lamba için kullanılan bazı standartlar;
Makineler genellikle elektrik ile çalışan ürünlerdir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan 2006/42/AT Makinelerde Güvenlik Yönetmeliği ve 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmeliklerine tabidir.
Tüketicilere sunulan elektrikli makinelerin, canlılara ve canlı hayata zarar vermemeleri hususları hakkında disiplinler ve uygulama şartları belirler. Makineler de bu şartlara tabi ürünler olarak LVD testlerinden geçmek zorundadırlar.
Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve Türkiye, Avrupa Komisyonunun yayımladığı makinelerin güvenliğine yönelik 2006/42/EC Makina Direktifi uygulamalarına tabidir. Yönetmelikte belirtilen makineler uygun üretilmeli, işletmeye alınmalı be uygun bakım programının yapılması şartlarını karşılamalıdır. Bu şartlarda amaç canlıların sağlık ve güvenliğidir.
Makine üreticileri de istenen direktif/yönetmelik ve şartlara uygun üretim ve hizmetlerini sağlamakla mükelleftir. Bu mükellefiyetlerde önemli bir tanesi de LVD Testi-Elektriksel Güvenlik Düşük/Alçak Gerilim Testidir.
ISQ Belgelendirme makine üreticilerine zorunlu olan direktif ve standartlarda LVD Test hizmetlerini uygun ve zamanında gerçekleştirmektedir.
Avrupa Birliği Direktifi olan 2014/35/EU Alçak Gerilim Direktifi (LVD-Low Voltage Directive), elektrikli cihazların güvenliğini içerecek şekilde düzenlenmiştir.
Direktif kapsamına girmeyen, medikal/tıbbi cihazlar da, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmelik ve ilgili standartlarda verilen gereklilikler doğrultusunda testlere tabi olmaktadır.
ISQ Belgelendirme, Medikal/Tıbbi cihaz için aşağıdaki standarda uygun olarak LVD testi hizmeti vermektedir;
•TS EN 60601-1 Elektrikli tıbbi donanım - Bölüm 1: Temel güvenlik ve gerekli performans için genel kurallar.
Günümüzde hızla değişen ve gelişen Otomotiv Sektörü ve otomotiv yan sanayisi, güvenli otomotiv üretimi konusunda yeni ve akıllı teknolojilerden yararlanmaktadır. Pazardaki çetin rekabet ve güvenlik gereksinimleri, otomotiv sektöründe daha düşük maliyetli proses ve daha güvenilir üretim şartlarına zorlamaktadır. Otomotiv sektörü ve yan sanayilerinde elektrikli ve elektronik birçok yeni teknolojik ürünler üretilmekte ve kullanılmaktadır. Araçların üretiminde kullanılan cihaz, ekipman, sistemlerin ve üretimi tamamlanan araçların canlılar ekosistemi bakımından riskli olup olmadıkları gerçekleştirilen LVD alçak/düşük gerilim elektriksel testlerle sağlanmaktadır.
Otomotiv LVD testi, otomotiv sektöründe üretilen elektrikli ve elektronik parçaların elektriksel güvenliğinin sağlanması ve bu elektrikli ve/veya elektronik otomotiv parçaların Ülkemizde ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerinde serbest dolaşıma sahip olması için CE sertifikasyonu/belgesi/işareti için zorunlu bir gereksinim olmuştur.
ISQ Belgelendirme, Otomotiv Sektörleri için mevzuat ve standarda uygun olarak LVD testi hizmeti vermektedir.
İletişim, Telekomünikasyon ve Savunma Sanayi sektörleri için önem arz eden Radyo, televizyon ve anten üreticileri, üretilen ürünlerin kullanımları noktasında canlılara ve canlı hayata zarar vermemek zorundadırlar. Avrupa Birliği Komisyonunca yayınlanan 2014/35/EU Alçak Gerilim Direktifi, Ülkemizde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uyumlaştırılarak 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmelik olarak kabul edilmiş ve yayımlanmıştır.
Üretici firmalar, üretilen radyo ve televizyon cihazları ve antenler için 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmelik gereğince LVD düşük/alçak gerilim testi yaptırmak durumundadırlar.
ISQ Belgelendirme, Radyo, TV ve Anten ürünleri için direktif ve yönetmeliklere uygun olarak LVD testi hizmeti vermektedir.
LVD Testi için öncelikli iş, ISQ Belgelendirme Muayene Bölümü Uzmanlarımızla iletişime geçerek; ürün bilgisi, zamanlama ve raporlama konusunda bilgi alarak en uygun fiyatlarla yaptırabilirsiniz.
2014 yılında Avrupa Birliği Komisyonunca yayımlanan, canlılar ve çevre sağlığı için güvenlik gereksinimleri disiplininin elektrikli ve elektronik cihazlar ve ekipmanlarının, tasarımda ve üretimde uygulanmasının çerçevesini çizen 2014/35/EU sayılı Alçak Gerilim Direktifi’ nin (Low Voltage Directive) kısa adıdır. 2014-35-eu-lvd-low-voltage-directive.pdf
Türkiye, Avrupa Birliği Üye Aday ülkesi olarak LVD direktifin uyum zorunluluğunu, 2016 yılında 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmeliği oluşturarak gidermiş ve Avrupa’daki direktif uygulamasının karşılığı olan LVD yönetmeliği olarak tanımlamıştır. 2014-35-ab-lvd-alcak-gerilim-yonetmeligi.pdf
1973 yılında ilk Alçak Gerilim Direktifi, Avrupa Birliği Komisyonunca 73/23/EEC sayılı kararname ile çıkmış/oluşturulmuş/yayınlanmıştır.
Direktif uygulamaları ve ürün gelişimi ile alınan geri beslemeler neticesinde 2006 yılında 2006/95/EC sayılı kararname ile güncelleme yapılmıştır.
2014 yılında en son yayımlanmış hali ile revize edilen güncel direktif 2014/35/EU sayılı Alçak Gerilim Direktifi halini almıştır.
Günümüzde kullanılan ve yürürlükte olan direktiftir.
Avrupa Birliği Komisyonunca 2014 yılında yayımlanan 2014/35/EU sayılı Alçak Gerilim Direktifi (Low Voltage Directive) kısa adı LVD, canlılar ve çevre sağlığı için güvenlik gereksinimleri disiplini elektrikli ve elektronik cihazların ve ekipmanlarının, tasarım ve üretimini oluşturmuştur. Bu direktif gereğince ürünlerin üzerine CE Belgesi işaretinin konulması ve ürünlerin bu etiket ile Avrupa Birliği pazarında serbest dolaşım hakkına sahip olması sağlanmıştır. Bu işaret ürünlerin Avrupa Birliği Üyesi ülkelerin ürün kriterlerine uygunluğunu tescil etmektedir. CE Belgesi işaretlemesi gerekliliklerinden olan LVD testleri ile bu ürünlerin canlılara ve çevreye karşı oluşabilecek elektriksel ve mekanik tehlikelerin önüne geçmeyi amaçlamıştır.
Türkiye, Avrupa Birliği Üye Aday ülkesi olarak bu direktifin uyum zorunluluğunu, 2016 yılında 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmeliği oluşturarak gidermiştir.
Ülkemizde artık Avrupa’daki direktif uygulaması aynen yönetmelik şeklinde uyumlaştırılarak yürürlüğe konmuştur.