Hemen Bize Ulaşın ! +90216 305 4666

Gluten Free Sertifikası, ISQ Belgelendirme spesifik yaşam zinciri etiketlemelerindendir.

Tüketiciye sunulacak Nihai Ürünlerin "Gluten" içermediğinin analiz ve muayene ile tescil edilen bir etiketlemedir.

Bu belgelendirme, Test Odaklı yürütülen 3. taraf bir muayene ve tescil süreci uygulaması ile gerçekleştirilmektedir. Test odaklı yürüyen program, Akredite ve Lisanslı Laboratuvarlarımız tarafından test edilen ürünlerin tescillenmesi şeklindedir.

ISQ, Üretici Kuruluşların yaptığı başvuru sonrası, Akredite Laboratuvar Testleri ile ürünü/ürünleri tescil ederek sertifikalandırmaktadır.



Gluten Free Belgesi Nedir ?

Özellikle Yulaf, Çavdar, Arpa ve buğday gibi tahıl ürünlerinde ve bunların işlenmesi ile elde edilen karışım ürünlerinde bulunan bir protein çeşidi olan “glüten”, çölyak hastaları ve glüten alerjisi olan bireylerde ciddi sağlık sorunlarına neden olmakta ve tüketim tercihlerinden çıkarılmaktadır.

Gluten içermeyen ürünlerin, FDA ve Avrupa Birliği Normları’ nı da karşılayan, NSO-Doğal Standartlar Örgütü’ nün NSO-NAP 12 Gluten Free Standardı kriterlerince, lisanslı ve akredite laboratuvarlarda glüten testlerine tabi tutularak doğrulandığı sertifikasyon faaliyetleri çıktısına “Gluten Free Belgesi” veya “Gluten Free Sertifikası” ya da “Glütensiz Belgesi” veya “Glütensiz Sertifikası” denilmektedir.


Gluten Free Belgesi Nasıl Alınır ?

Glütensiz ürün pazarından pay almak isteyen ve glüten hassasiyeti olan tüketici kitlesine hitap etmek isteyen üreticilerin, üretmiş oldukları glütensiz iddiası ürünlerin bir başvuru formu ya da ürün listesi ile Lisanslı, Akredite Yetkili Sertifikasyon Kuruluşu ISQ Belgelendirme’ ye tescil başvurusunda bulunmaları ile sürecin ön başvurusu gerçekleşmektedir.

Ön Başvuru sürecinden sonra ISQ tarafından sunulan Teklif/Sözleşme Onayı ile Sertifikasyon ve Etiketleme süreci başlamaktadır.

Onay sürecine müteakip, müşteri üretici kuruluştan ilgili ürün/ürünler için belirlenecek miktarda numune talep edilmektedir.

Numunenin ISQ Belgelendirme’ ye ulaşması, Ödeme için Faturanın düzenlenmesi, Numune kontrol ve kabul işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve testi gerçekleştirecek Lisanslı Taşeron Laboratuvara ulaştırılması ile sondan bir önceki aşama gerçekleşmiş olmaktadır.

2 ila 3 gün arasında gerçekleşen test süreci sonunda, numunelerde bir uygunsuzluk bulunmaz ise, Başvuru ve Test sonuçlarını değerlendirecek bir komite oluşturulur ve Sertifikasyon Kararı için değerlendirme yapılır.

Sertifikasyon ve Lisanslı Ürün Değerlendirmesi yapılan Üretici ve Ürünleri için düzenlenen Uluslararası Geçerli Sertifika, ürünlere tanımlanan lisans numaraları ile basılır ve Uluslararası Organizasyon Sitesinde yayınlanarak Küresel Kamuoyu ile paylaşılır.

En fazla 1 haftada gerçekleşen süreçler sonunda Üretici, Basılı Sertifika’ nın ve Yayın Bilgisi’ nin kendisine ulaştırıldığı anda NSO-NAP 12 Gluten Free Logo Kullanım hakkını ve global geçerli olan NSO-NAP 12 Gluten Free Belgesi’ ni ve almış olur.


Hangi Ürünler Gluten Free Belgesi Alabilir ?

Aşağıdaki ürün gruplarında listelenen ürünler NSO-NAP 12 Gluten Free Sertifikası alabilmektedir.

  • Tüm Et, Balık, Kümes Hayvanları ürünleri, Sakatatlar ve bunların Çorbaları,
  • Yumurta,
  • Pirinç ve Pirinç unu, mısır ve mısır unu, patates ve patates unu ve bunların nişastaları, darı, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu gibi benzer tahıl ve bakliyatlar ile unları,
  • Tüm Kuru Baklagiller,
  • Sebze, pirinç, mercimek ve bunların çorbaları,
  • Süt, yoğurt ve peynir,
  • Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar,
  • Tüm Sebze ve Meyveler,
  • Yulaf, Buğday ve Çavdar unu katılmamış her türlü̈ tatlı, pirinç ve pirinç unundan yapılan tatlılar, muhallebiler, sütlü̈ tatlı çeşitleri, şeker, akide şekerlemeleri, lokum, bal, pekmez, reçel, tahin helvası, meyve-sebze marmelatları ve şerbet ve kompostoları,
  • Sirkeler, salamura ve konserveler, turşu, domates suyu, katkısız biber ve domates salçası gibi çeşniler ve bunlardan yapılan soslar,
  • Tuz ve Baharatlar,
  • Çay, kahve, süt, salep, ıhlamur, adaçayı, ayran, kolalı içecekler, gazlı içecekler ve meyve suları,
  • Glüten değeri 20 ppm den küçük olan ve/veya Glüten değeri azaltılarak 20 ppm’ in altına düşürülmüş ürünler (NSO-NAP 12 : 2019 Gluten Free Product/Service Standard for LIFE CHAIN).

Üreticilerin bu ürünlerin dışında olan bir ürünü mevcut ise sertifikasyon ve etiketleme konusunda uzmanlarımız yardımcı olmaktadır.

Hangi Ürünler Gluten Free Belgesi Alamaz ?

Gluten Free Belgesi, doğal kaynaklı yapısından veya uygunsuz bileşenleri içermesinden dolayı alınamamaktadır.

Aşağıda Belge alımının uygun olmadığı bazı ürün grupları listelenmiştir.

  • Bulgur, Un veya ekmek içi ile hazırlanmış kırmalı ürünler veya yemekler (pideler ve börekler dahil)
  • Hammaddesi ve/veya yarı mamulü, Yulaf, Arpa, Buğday, Çavdar olan ekmek, yufka, pide, börek, bulgur, yarma, makarna, erişte, şehriye, kuskus, tarhana ve bunlardan yapılan çorbalar, bisküviler, çikolatalar, gofretler, sütlü ve/veya unlu diğer tatlılar,
  • Un ile kavrulmuş veya soslanmış kuruyemişler ve çerezler,
  • Buğday unu bulunan tüm çeşniler, hazır salça, ketçap ve benzeri soslar,
  • Maya yapısında Gluten içeren içecekler (Şarap, bira gibi Alkollü içecekler dahil) ve Boza.

Üreticilerin bu ürünlerin dışında olan bir ürünü mevcut ise sertifikasyon ve etiketleme alma konusunda uzmanlarımız yardımcı olmaktadır.

Gluten Free Belgesi Fiyatı

Gluten hassasiyeti, glüten alerjisi ve çölyak gibi belirgin olarak sağlık sorunları yaşayan tüketicilerin öncelikli olarak tercih ettiği ve göz ardı edilemeyecek seviyede talep oluşturduğu glütensiz ürün pazarında yer alan veya yer almak isteyen üreticilerin, ürünlerinin test odaklı sertifikasyon ve etiketleme sürecine tabi tutmaları gerekmektedir.

Test odaklı bu sertifikasyon ve etiketleme süreçlerin, akreditasyon ve lisanslı kuruluşlar üzerinden yürütülmesi, tarafsızlık ve bağımsızlık açısından tüketiciye güven vermekte ve bu güvence ile sunulan ürünler ayırt edici olarak tercih edilmektedir.

Bu tercihlere cevap vermek isteyen, pazardan pay almak ve kar marjlarını artırmak isteyen üreticiler, Gluten Free Sertifikası ya da Glütensiz Belgesi için test, lisans, ve uygunluk değerlendirme süreçlerinden oluşan maliyetlere katlanmak durumundadır.

Gluten Free Belgesi Fiyatı, Ürün çeşidi ve adedine bağlı olarak; Başvuru Değerlendirme, Test ve Uygunluk Değerlendirme neticesi ortaya çıkan, 1 (bir) ürün/marka için yaklaşık 250,00 € (EURO) ila 400,00 € (EURO)’ luk bedelinin, TC Merkez Bankası Döviz Kuru Türk Lirası karşılığına tekabül etmektedir.

Gluten Free Sertifikası güncel fiyatı için ürün listesi ya da başvuru formu doldurarak, Lisanslı, Akredite ve Yetkili Kuruluş olan ISQ Belgelendirmeden teklif alabilirsiniz.

Gluten Free Logosu ya da Etiketi Nasıldır ?

Logo kullanım hakkı, Gluten Free Sertifikası almaya hak kazanan üreticinin ürününe/ürünlerine verilmektedir. Üretici Logoya/Etikete ve kullanmak isterse QR-KOD’ a (dijital sertifikaya) Organizasyonun kamuoyuna yayınladığı portal linkinden ulaşabilir, indirerek kullanabilir.

Uluslararası NSO-NAP 12 Gluten Free Logosu ya da Etiketi, Şekil 1’ de verilmiştir.

gluten free etiketi Şekil 1

Logo, Yayın portal sayfasında verilen NSO-NAP 12 Gluten Free Logo Kullanım Talimatına uygun olarak kullanılmak zorundadır.

Haksız logo kullanımında hukuki işlem yapılmaktadır.

ÖNEMLİ NOT: Standart ve Sertifikasyon, Sağlık ve Güvenlik Garantisi vermez. Sertifikasyonun ve Etiketlemenin Hedefi, ürünün ayırt edilmesi, nitelik kazanması ve Uygunluk kriterlerinin karşılanması ve doğrulanmasıdır.