Hemen Bize Ulaşın ! +90216 305 4666
  • Ocak 23, 2021
  • Hasan Şahap
  • Blog
5 Aşamalı Forklift Periyodik Kontrolü Nasıl Yapılır ?

İş dünyasında yaygın olarak kullanılan, elektrikli, akülü, motorinli, benzinli gibi çeşitleri bulunan iş ekipmanlarından Forklift Periyodik kontrol ve muayenesi yasal zorunluluk olarak yapılmalıdır.

Periyodik Kontrol belirli aşamalar ile yürütülen faaliyetler bütünüdür. Bu faaliyet aşamalarını sizin için inceledik.

Kuruluşunuzun bir forklifti var ve periyodik kontrol ve muayenenin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin…

Forklift Periyodik Kontrol Aşamaları

5 Aşamalı Forklift Periyodik Kontrolü Aşamaları

1. Forklift Periyodik Kontol/Muayene Hazırlık Aşaması;

Eğitimi ve Sertifikaları olan, Bakanlık Kayıtlı Uzman ISQ Teknik Muayene personeli, Forklift Muayenesi başlamadan önce Periyodik Kontrol Kanunu-İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası (6331) ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği-İş Ekipmanlarında sağlık ve güvenlik yönetmeliği (28628) gereklerine uygun olarak muayene teçhizatı ve donanımını hazır bulundurur. Bu ekipman ve techizatlardan bazıları; İş tulumu, baret, çelik burun muhafazalı ayakkabı, büyüteç, dürbün, kumpas, şeritmetre, arazi metresi, lazermetre, marka kalemi, İngiliz anahtarıdır. Ayrıca müşteri kuruluş, işyeri kuralları gereği uyması gereken özel kuralları sorar ve önlemini alır, forkliftin teknik bilgilerini (marka, tip, imal yılı, seri numarası v.b.) firma bilgilerini kayıt altına alarak genel kontrollere başlar.

2. Forklift Periyodik Kontol/Muayene Genel Kontroller Aşaması;

Forklift Muayenesi öncesinde muayene edilecek forkliftin var ise bir önceki raporu kontrol edilerek herhangi bir uygunsuzluğun varlığı ve düzeltmesi kontrol edilir.

Forklifti kullanan operatörün yetki belgesi kontrol edilir. Çatalların aynı seviyede olması, çatallarda çatlak, deformasyon olmaması kontrolleri görsel olarak gerçekleştirilir. Asansör makaralarının aşıntı ve boşluk kontrolü, gall zincirinin sıkılığı, aşıntı, pim ve ayar durumu kontrol edilir. Asansör kep cıvatalarının sıklığı ve çatal kilit piminin ayna yatağındaki yuvaya oturması İngiliz anahtarı vasıtası ile kontrol edilerek kayıt altına alınır. Asansör silindiri ve tilt silindiri hidrolik bağlantıları, paralel olma durumları, yağ kaçakları ve kumanda valfleri yön işaretlemeleri görsel olarak kontrol edilip kayıt altına alınır. Ayna kızağı deformasyonu, ön korkuluk ve üst korkuluk montajı, lastiklerin aşıma durumu (en az 3 mm diş derinliği), lastik bijon sayıları, direksiyon boşluğu, yan aynaların durumu görsel olarak kontrol edilip kayıt altına alınır.

Hidrolik üniteler ve bağlantılarında yağ kaçağı kontrolleri yapılır. Tüm aydınlatma lambaları (ön aydınlatma lambaları, fren lambaları, sinyaller, geri hareket sinyali) ve sesli ışıklı ikazın çalışması kontrolleri görsel olarak gerçekleştirilir.

3. Forklift Periyodik Kontol/Muayene Fonksiyon Deneyi Aşaması;

Forklift Periyodik Kontrolü/Muayenesi fonksiyon deneylerinde, Forklift yüksüz halde hareket mekanizmasının izin verdiği tüm hareketler yaptırılıp fonksiyonel olarak kontrol edilir. Yüksüz frenleme ve el freni çalışması kontrol edilir.

4. Forklift Periyodik Kontol/Muayene Yük Kaldırma Testi Aşaması;

Forklift tam kapasitesi ile yüklenerek kaldırma, indirme ve ilerleme hareketleri yaptırılarak fonksiyonlarını yerine getirdiği görülür. Daha sonra yük cetveline göre belirlenen noktada kapasitesinde yük kaldırılır,kaldırılan yükün üstüne yükün yüzde onu eklenip forkliftin tüm hareketleri yaptırılır daha sonra yük cetvelinde belirtilen noktada yük kapasitesinin yüzde yirmibeş artırılarak en az 10 dakika kadar bekletilerek yük testleri tamamlanır. Yük testleri esnasında hidrolik kaçağı, yük kaçırma kontrolleri görsel olarak yapılır.

Testler sonrasında çatallarda deformasyon olup olmadığının kontrolü yapılır. Hidrolik devre, asansör ve tilt silindirler, silindir makaraları, gall zinciri üzerinde deformasyon kontrolü yapılır. Herhangi bir deformasyon saptanmaması halinde forklift yüksüz olarak, mekanizmasının hareket sınırlarının izin verdiği bütün hareketler yaptırılıp fonksiyonel kontrolleri tamamlanır.

Aktif çalışır hale getirilir.

5. Periyodik Kontrol/Muayene Rapor Aşaması;

Muayene Uzmanı, Periyodik kontrol aşamalarını tamamladıktan sonra check-list’ inde yer alan ve bulguları içeren verileri rapor haline getirerek müşteri kuruluşa sunar.